fredag 30 september 2011

nu tar vi helg


Lugn och ro. Enkelt och naturligt. Snällt mot ögonen och själen. Precis vad jag behöver i helgen. Fint. Längtar efter golvläggarna som ska bryta upp fiskbensparketten i vardagsrummet. Var tog ni vägen?
Måla lite möbler. Äta god mat och krama på lilla.
Sova.


Foton: Bo-laget




tisdag 27 september 2011

Fabriken höstens moodboard



Min moodboard blir en samling av nytt, gammalt och lånat.

William Morris tapeten går inte att komma i från, den är så vacker och perfekt för höstens rum. Jag vill krypa in bland blomsterslingorna och bo där hela hösten lång. Mässing håller även denna säsong och vänskapsknuten från Svenskt Tenn får symbolisera materialet men också att mitt höstrum är ett rum för vänner och socialt liv.


Naturmaterial känns som ett måste när det är dags att kura upp framför brasan, fårskinnsfällen plockar jag nu fram ur skåpet. Sammet är även det en riktig hösttextur, och grön ska den givetvis vara hemma hos mig.

Jag har valt att ta med några gamla pinaler också, lampan från Retro etc som fyller kriterierna grönt och mässing. Mammas 60-tals krokodilskor från Svan Skodon får symbolisera materialet läder och feminina former. Fotografiet på farmor - själ, en länk till det förflutna och mitt sammanhang och ram. Jag tycker att alla rum ska innehålla något element som talar om tider som gått, vare sig det är från 70-talet eller, som här, 20-tal. Möbler, detaljer med karaktär och historia, något med känslomässig anknytning. Utan det blir det lite platt, tycker jag.



Och så slutligen svart och vitt, koppen från Marimekko med dess grafiska uttryck tycker jag bryter perfekt vilket är ett måste för att undvika att det museum av det hela..:-) Den randiga kudden är från Afroart, mitt absoluta favorit kuddställe.


Fabriken hittar du många inspirerande moodboards!


karmstol i ny skepnad

Jag är bra på att samla på mig möbler, det tror jag att jag har nämnt tidigare. Jag gillar möbler. Gamla möbler. Det finns många ideér men inte så mycket tid till att genomföra dem.


Den här karmstolen från min pappa finns det två av och jag har nu uppdaterat upp den ena. Jag var lite inne på att behålla den träfärgad men det blev för mycket farmor över det då. Tyget från Svenskt Tenn har legat i linneskåpet i fyra år och nu kom det äntligen till användning. Nu står pappas karmstol med mammas skrivbord i arbetsrummet. Det känns lite fint.


I övrigt är det lågtryck på bloggandet. Jag och min syster tömmer mammas lägenhet, går igenom ett helt liv. Vi hittar barndomsminnen, gråter, skrattar och samlar på oss tecken från våra liv med mamma. Äter choklad ur askar som mamma påbörjat, läser mammas handskrivna instruktioner på tillagade rätter som vichyssoise, "värm, tillsätt en deciliter lättvispad grädde" och känner oss lite närmare. 

söndag 25 september 2011

livet kan börja



Jag fick Liv i födelsedagspresent av min faster och min gudmor. Bästa tanterna, som är långt ifrån att vara tanter, som alltid funnits där. Nu provhänger Liv i övre hallen utanför vårt sovrum. Det kanske inte blir en permanent plats men nu passar det bra med lite mjuka böljande former där. Vet inte om bilden är oskarp eller om det är mina ögen så här dagen efter dagen D.


I bakgrunden skymtar ett obäddat och rörigt sovrum...

fredag 23 september 2011

40


I morgon händer det. Jag fyller jämnt. Och stort. 40. Japp, en milstolpe. Jag har funderat en del över det där med varför fler kvinnor jag känner än män upplever 40 som lite, ska vi säga, småjobbigt. Vad handlar det om?  Jag trodde inte att detta skulle bekomma mig eftersom jag aldrig tidigare förknippat födelsedag med något negativt. Tvärtom, jag har gillat att bli äldre, och framförallt, jag älskar kalas och presenter!

Men så nu, börjar jag fundera. Helt plötsligt är det något som skaver, inget dramatiskt, bara som ett litet myggbett som man inte kan sluta klia på. Men det läker nog ut.

Lilla har pratat tårta i en vecka nu. Och så här kvällen innan är det inte utan att jag börjar bli lite sugen. Och hoppas på fina presenter...

foto: Vintage Sugarcube


foto: Sweet Apolita



foto: via  The sweetest occasion


måndag 19 september 2011

fina detaljer

Bolaget är en mäklarfirma som säljer fantastiska bostäder, inget snack om saken. Bostäder med personlighet och individualitet. Den här är en favorit i bloggvärlden, och jag gillar den också. Titta på detaljerna. Stuckaturerna, dörrarna, valven, handfatet, glasdörrarna, torkställningen på balkongen - som gjord för att hänga en ljusslinga i... Det är sådana här våningar som får mig att överväga att lämna villalivet för innerstaden....





foto: Bolaget


torsdag 15 september 2011

maxa den sista gröna tiden

Jag känner att det gröna är viktigt nu. I morse konstaterade jag att det är ganska kallt ute, så pass att jag fick byta från ballerinaskor till converse. Men det är ju fortfarande så grönt. Vi har tur som har stora fönster och massvis av buskar och träd utanför. I dag tänkte jag att de är som stora tavlor. Men här är ett fönster som klår våra, storleksmässigt i varje fall. Och visst är det effektfullt, det vita rena rummet, mot det gröna. Tala om att ta med naturen in.

foto: Marie Claire Maison

onsdag 14 september 2011

nytt grepp kring släkttavlorna - min version



Kommer ni ihåg inlägget om oljemålningarna som fick nytt liv utan fläskiga guldramar? Nu har jag testat själv och det känns helt ok, lite mustiga mättade hösttoner. 



måndag 12 september 2011

tid för trä eller jag vill vara lite träigare

Det finns trä. Och så finns det trä. Naturmaterial som mjukar upp och ger värme. Jag har sedan en tid tillbaka saknat lite fint trä på bottenvåningen. Speciellt i köket, men även i vardagsrum och matrum. I de senare rummen finns det dock trä av den första sorten. Det vill säga trä jag inte gillar. En stor blaffa billig fiskbensparkett sträcker sig mellan vardagsrum och matrum. Vi slipade om golvet när vi köpte huset och jag lät mig övertalas att lacka om det istället för att olja det. Som jag ångrar mig. Snygga parkettgolv är oftast 100 år gamla, inte lackade utan bonade, finns i Parisvåningar och blir bara snyggare desto mer slitna de blir. Mitt parkettgolv är orange/gult, halvblankt och FULT.

Trä av andra ordningen och som jag gillar är vackert, mjukt, levande, naturligt och organiskt. För att föra in lite mer trä köpte jag några skålar på Granit till kökshyllan. Se inspirationsfoton från Design Sponge nedan. I morgon kommer bilder på nytt trä-pimpat kök!


foton: DesignSponge (observera parkettgolvet - snyggt!)


söndag 11 september 2011

flaggan i topp



En sväng till Byggfabriken i går resulterade i ny ytterbelysning och annat nödvändigt. Men också den här textskylten. Fint med små meddelanden. Min pappa brukade alltid avsluta sms, e-mail och brev med flaggan i topp. Allt man gör ska man göra i flaggan i topp. Ganska bra, tycker jag.


torsdag 8 september 2011

garderober i sovrummet


Så här vill jag att garderoberna ska se ut! foto: Anna O.

Vi ska bygga in garderober i sovrummet. Under snedtaket. Så som det var från början när huset byggdes. Vi har försökt med Ikeas garderober mot en annan vägg (där det stod garderober när vi flyttade in) men det blir bara konstigt. Som en jätteklump med garderober. Sen inser jag att i ett gammalt hus ska man ha garderoberna där de en gång stod. Under snedtaket eller den så kallade kattvinden.

Ofta är det så att den ursprungliga planlösningen är den som passar huset bäst, tycker jag. Dörröppningar är placerade med eftertanke på ljus och rörlighet. Förvaring är placerad i utrymmen som ändå inte kan möbleras. Dom var rätt smarta 1910 vad det gällde att bygga hus. Det är bara att ta fram det igen. Det är så vi jobbar härhemma, öppnar upp det som stängdes och byggdes igen på det praktiskt inriktade 50-talet, tar bort lager av masonitskivor och tilläggsisolering som döljer nischer och pärlspont.

Det är ett äventyr, ett upptäcksresande i hemmamiljö att äga ett hundraårigt hus som moderniserats genom seklet.... I love it!


fredag 2 september 2011

snygga trappan


Föll för den här bilden en sen kväll vid datorn. Dagen därpå när jag skulle leta upp den var det stört omöjligt att hitta den. Men skam den som ger sig. Från Family Living.

Jag gillar tanken att placera tavlor och bilder i hörnet snarare än centrerat på en vägg. Och jag gillar färgen på trappan. Mycket. Så pass mycket att det kan bli så här hemma också....

Ha en fin helg!


torsdag 1 september 2011

den pryl- och pappersfria arbetsplatsen...

Mitt ultimata arbetsrum: svalt, lugnt och fina färger.
Kanske lite lågt i tak för en 180 cm lång svenska...
foto: Marie Claire Maison
..finns den verkligen? Vårt arbetsrum ger mig ångest. Det är så mycket papper och skräp att jag blir helt matt. Jag ser att många bloggkollegor har superfina arbetshörnor/rum. Var har ni alla papper/räkningar/teckningar/tomma kuvert/gamla vykort/reklamutskick från 2007/kvitton och gamla godispapper? Vi har högar, helt osorterade av allt det där. Fy. Jag blir så sotis på era fina platser.... men en dag...


Bästa huset. Finns mer bilder här

Här arbetar en man.
Foto: Living Etc.

Här kan jag relatera. En själsfrände...
Foto: Hus o Hem